Garsenybės nepraleido geriausių šalies restoranų rinkimų kulminacinio vakaro

Susumavus Gero maisto akademijos narių balsus šiemet buvo sudarytas 30 geriausių restoranų sąrašas, o pirmosios 5 vietos buvo paskelbtos ketvirtadienio vakarą specialaus renginio metu Pirklių namuose Vilniuje, į kurį susirinko daugybė gastronomijos profesionalų. gurmanų, politikų.

Kas tie geriausi šiemet?

Pirmąja vieta 2017 m. reitinge buvo įvertinta šefo Liutauro Čepracko „Gastronomika“. Šiuo apdovanojimu šefas išties labai džiaugėsi, tačiau per atstumą. Jam jis buvo gana netikėtas, taigi visus susirinkusius L. Čeprackas sveikino per ekraną susijungus tiesiogiai su šefu jam viešint Ispanijoje. „Gastronomikos“ įvertinimą renginio metu L. Čepracko deleguotai restorano komandai įteikė projekto iniciatoriaus UAB „Švyturys-Utenos alaus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

„Itin džiugina tai, kad projektas vyksta antrus metus iš eilės, tačiau šiemet nustebino ne ką mažiau nei pernai. Turime daugybę naujų vardų ir vis tobulėjančių restoranų padangės senbuvių, kurie drąsiai eksperimentuoja ir siūlo žmonėms įvairiausius maisto derinius. Būtent toks yra ir „Švyturys“ – nuolat eksperimentuojantis ir ieškantis geriausių alaus derinių su maistu.  Iš šio pamatinio mūsų tikslo kilo ir „30 geriausių restoranų“ iniciatyva – parodyti ir atskleisti žmonėms, kiek daug gastronomijos paslapčių dar yra neatskleista ir kaip alus gali padėti jas atskleisti. Mums laimėtojai yra visi kartu ir atskirai, nes restoranai stipriai prisideda prie alaus ir maisto kultūros puoselėjimo ir moko lietuvius, kaip mėgautis geru skoniu “, – sakė Rolandas Viršilas.

Taip pat į geriausiųjų penketuką šiemet pateko Martyno Praškevičiaus „Džiaugsmas“ (pernai šefas triumfavo su kitu savo restoranu – „Stebuklai“), Vilniuje ir pajūryje veiklą vystantis Žemaičių šeimos restoranas „Šturmų švyturys“, taip pat ryškiausias debiutas Kaune – „Nüman“ ir du metus iš eilės stabiliai 4 vietoje įsitvirtinę Vytauto Samavičiaus „Monai“ Klaipėdoje.

Lyginant su pernai metų sąrašu, 2017 metų trisdešimtuke yra netgi 11 naujų restoranų, o 5 iš jų – naujai atsidarę. Akivaizdu, kad naujų restoranų atsiradimo dinamika ir pasiūla džiugina ne tik lankytojus, bet ir balsuojančius.

„Vis dėlto reikia pabrėžti, kad visi šiame reitinge įvertinti restoranai yra Lietuvos gastronomijos elitas, saviti, kūrybiški ir išskirtiniai. Būtent jie šiais metais iš daugiau nei 100 akademijos narių gavo daugiausiai balų. Pastarieji vertindami privalėjo atsižvelgti į maisto kokybę ir patiekalų kūrybiškumą, aptarnavimo lygį, aplinką, gėrimų kortą ir dar daugiau projekto reglamente nustatytų kriterijų“, – pasakoja Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Restoranai, kurie reitinge kilo

Kadangi „30 geriausių restoranų“ projektas vyksta jau antras metus iš eilės, šiemet rezultatai neišvengiamai yra lyginami su 2016 metų restoranų reitingu. Taigi, paanalizavus lentelę paaiškėja, kad 7 restoranai galutinėje lentelėje šiemet pakilo per kelias pozicijas.

Lyginant su pernai šiemet galutinėje lentelėje iš Vilniaus restoranų kilo „Šturmų Švyturys“, „Sweet Root“, „Gaspar's“, Kauno „Uoksas“, Nidos – „Nerija“. Aukščiausias kilimas įvyko per 12 pozicijų ir tai pavyko dviejų šefų Ernesto Viršilo ir Raimundo Dambrausko vadovaujamai virtuvei Palangos restorane „Palanga“.

Ir, žinoma, ryškiausio šių metų kilimo titulas šiemet priklauso geriausiu šalies restoranu 2017 m. pripažintai Liutauro Čepracko „Gastronomikai“: iš penktos vietos į pirmą.

Projekto naujokai ir ryškūs pokyčiai sąraše

Apžvelgus šių metų sąrašą akivaizdu, kad naujų restoranų atsiradimas džiugina ne tik lankytojus, bet ir balsuojančius. Tai įrodo ir tai, kad šiemet „30 geriausių restoranų“ reitinge atsidūrė netgi 5 naujai atsidarę restoranai. Tarp jų yra Vilniuje neseniai duris atvėrę „Somm“, „Rise“ ir „Bizarre“ bei trejetuke geriausiųjų esantys Kauno „Nüman“ ir Vilniaus „Džiaugsmas“.

Šiemet į 30 geriausių šalies restoranų reitingą pirmąkart pakliuvo ir po vieną restoraną iš mažesniųjų šalies kurortų: Trakų ir Druskininkų. Tai – „Apvalaus stalo klubas“ ir „Velvetti“. O geriausiųjų dešimtuke du metus iš eilės yra ir šalia Trakų esantis „IDW Esperanza Resort“.

„Projekto geografija plečiasi ir tai išties labai džiugina, nes dabar jau akivaizdu, kad restoranai šalies kurortuose savo kokybe neatsilieka nuo didžiųjų miestų geriausiųjų“, – teigia L. Petrukaitis.

Beje, šių metų sąraše – 11 naujų pavadinimų lyginant su pernai, o tai reiškia, kad lygiai tiek pat iš reitingo šiemet pasitraukė. O didžiausiu kritimu, tačiau neiškritimu, šiemet nustebino metų pabaigoje su vyr. šefu Deivydu Praspaliausku atsisveikinęs „Dublis“. Šis kritimas įvyko per 20 pozicijų.

Vis dėlto projekto organizatoriai nori priminti, kad vieta nors ir turi šiokią tokią reikšmę, tačiau visi šiame reitinge įvertinti restoranai yra išskirtiniai, kūrybiški, kokybiški ir, svarbiausia, siūlo puikius patiekalus ir servisą savo svečiams.

Restoranas laimėtojas – netipiška vieta Lietuvos kontekste

Šiais metais reitinge triumfavusi „Gastronomika“ yra unikalus restoranas Lietuvos kontekste, veikiantis tik labai ribotą laiką lyginant su kitais, tačiau nuo pat pirmos atsidarymo dienos įvardintas kaip aukščiausio lygio „fine dinning“ su kūrybišku polėkiu ir požiūriu į gastronominę kultūrą.

Ketvirtadieniais ir penktadieniais (išskyrus vasarą) „Gastronomikoje“ vyksta degustacinės vakarienės, kurių metu lankytojai ragauja išskirtinių šefo Liutauro Čepracko sukurtų patiekalų. Meniu čia kinta kas kelis mėnesius ir kaskart turi vis kitą temą.

Tokios degustacinės vakarienės skatina žmones pamiršti, ką jie mėgsta ir ko nevalgo. Juk jeigu šefas suteiktų galimybę rinktis, svečias iki galo nepatirtų emocijos, kurią nori perteikti vienas ar kitas „Gastronomikos“ meniu. Neretai čia žmonės yra drąsinami peržengti savo įsitikinimus ir leistis į naujus potyrius. Taigi Liutauras kaskart kurdamas šio restorano meniu parduoda ne maistą, o emociją ir akivaizdu, kad tokio pobūdžio vieta šiemet tapo ryškiausiu gastronominiu hitu visoje Lietuvoje.

„Gastronomika“ yra įkurta buvusios radijo detalių gamyklos patalpose. O norint surasti šią vietą, teks paklaidžioti, nes lauke nėra iškabos. Taip išvengiama bereikalingų prašalaičių.

Raudonas Kilimas

administrator 2580 Straipsniai

.

Palikite komentarą

my_speed: 0.94977402687073